Waardeer je irritaties, ze zeggen veel over jou
Kernkwaliteiten en valkuilen

Datum

Elke kwaliteit heeft zijn valkuil. Ontdek jouw kwaliteiten en valkuilen met hulp van de kernkwadranten van Ofman. Maak er zelf ook eentje en zie waar voor jou de uitdaging ligt. Met praktische uitleg om er zelf mee aan de slag te gaan.

Kom jij jezelf ook wel eens tegen? En denk je dan misschien – net als ik – een beetje geïrriteerd en met een diepe zucht: “Grr, dat ben ik weer!”? Soms kun je je enorm irriteren aan een bepaalde eigenschap van jezelf. Zo vond ik het vervelend als ik niet snel kon reageren op iemand. Ik wilde graag een beetje vlot en ad rem zijn maar reageerde vaak aarzelend.

Het grappige wat ik ontdekt heb en wat ik nu graag met jou wil delen, is dat deze irritatie vaak te maken heeft met een kwaliteit of een waarde van jezelf. Achter een irritatie of diepe zucht ligt een mooie en kostbare eigenschap verscholen.  Een heel erg leuke en inspirerende manier om dat te ontdekken is om je kernkwadranten in kaart te brengen. Wat kernkwadranten zijn, ga ik hieronder allemaal vertellen.

In deze blog leg ik je een manier uit om zicht te krijgen op je eigen kwaliteiten, laat ik je je irritaties gebruiken als wegwijzer en help ik je om meer begrip te krijgen voor die kanten van jezelf die je niet zo leuk vindt. Ik leg je alles uit zodat je je eigen kernkwadrant kunt gaan maken. Naast dat dat heel leuk is om te doen, gaat het je ook meer zelfwaardering opleveren en minder kritische ‘self talk’. Het heeft mij heel erg geholpen en daarom gun ik jou dat ook.

Wat zijn kernkwadranten

Met behulp van kernkwadranten breng je in kaart wat je kernkwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën zijn. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen, inclusief je aangeboren talenten en de eigenschappen die je juist verder zou kunnen ontwikkelen. Irritaties over jezelf of de ander zeggen heel veel over jouw kwaliteiten. Volgens Daniel Ofman, management coach en bedenker van dit hulpmiddel, heeft iedereen van nature een aantal kernkwaliteiten en kleuren jouw kernkwaliteiten alles wat je doet en ziet en inspireren je kernkwaliteiten jouzelf en anderen.

We zijn, doen en handelen allemaal verschillend. Aan de ene kant omdat we een verschillende en unieke persoonlijkheid hebben en aan de andere kant omdat we in ons leven bepaalde reactiepatronen hebben aangeleerd en andere weer hebben afgeleerd. Sommige kwaliteiten zijn in ons leven meer gestimuleerd of aangemoedigd dan andere. In het ene gezin werd het bijvoorbeeld op prijs gesteld als je je eigen mening gaf en in het andere gezin werd er vooral van je verwacht dat je je aanpast aan de algemeen geldende mening in huis. 

Je kunt jouw unieke kwaliteiten ontdekken met de kernkwadranten van Daniel Ofman. In moeilijke situaties is het helpend om de juiste kwaliteiten in te zetten. Maar soms is het ook nodig om bepaalde kwaliteiten wat verder te ontwikkelen. Als je je kwaliteiten in balans hebt, geeft dat je veerkracht om ook in moeilijke tijden op je benen te blijven staan.

Een kernkwadrant bestaat uit vier onderdelen:

 • Wat zijn jouw sterke kanten?
 • Wat zijn nu juist de eigenschappen die je verder zou kunnen ontwikkelen?
 • Maar ook wat zijn jouw valkuilen?
 • En waar liggen jouw allergieën?

Samen vormen deze vier onderdelen van het kwadrant een logisch geheel. Ze geven jou een heel mooi inzicht in wie je bent. 

Ik nodig je uit om een eigen kwadrant te maken en zo een stukje van jouw unieke zelf te leren kennen. Ik leg hem hieronder helemaal uit zodat je hem zelf in kunt vullen. En kom je er niet uit…. Stuur mij een berichtje dan denk ik even met je mee.  Dus durf het aan, zet de stap en maak je eigen kwadrant. Hieronder volgt eerst nog wat uitleg, daarna geef ik je een paar voorbeelden, waarna ik je ten slotte in 6 stappen meeneem om je eigen kernkwadrant te maken. Leuk toch? Vast heel veel succes!

Kernkwaliteiten, je specifieke sterktes

Kernkwaliteiten zijn volgens bedenker Daniel Ofman de specifieke sterktes die iemand kenmerken. Ze maken je tot wat je bent. Het zijn ook de positieve punten die een ander het eerst over je zal zeggen als iemand ernaar gevraagd wordt. Bijvoorbeeld dat je een erg creatief, bijzonder geduldig of zeer besluitvaardig persoon bent. Iedereen heeft wel een aantal kwaliteiten. We noemen ze ook wel je talenten. Ze zijn vaak niet aangeleerd maar je wordt ermee geboren. En omdat we allemaal verschillend zijn, hebben we ook allemaal een verschillend setje kwaliteiten. Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn: geduldig, daadkrachtig, betrokken, nauwkeurig, durf, ondernemend of stoer. Welke kwaliteiten of talenten zie je bij jezelf? Wat zeggen anderen bijvoorbeeld over jou? Schrijf het vast ergens op.

Kwaliteiten kunnen ook valkuilen zijn

Kwaliteiten worden een valkuil als je erin doorschiet. Het is teveel van het goede. Dat is een vervorming van de kwaliteit, de andere kant van de medaille. Je kwaliteit wordt dan een zwakte. Ben je bijvoorbeeld erg besluitvaardig? Dat is een mooie kwaliteit. Maar te besluitvaardig kan al snel drammerig worden. Of een ander voorbeeld is bedachtzaamheid (mijn kwaliteit). Te bedachtzaam zijn kan de valkuil aarzelend opleveren. 

Valkuilen van een ander: allergieën

Als een ander doorschiet in een bepaalde kwaliteit, kan dat bij jou irritatie oproepen. We hebben allemaal bepaalde mensen aan wie we ons kunnen ergeren. Zo kan ik mij enorm irriteren aan mensen die zonder nadenken dingen doen. Deze irritatie wordt in deze methodiek je allergie genoemd. Zo’n allergie heeft te maken met een kwaliteit van jezelf. Vaak ben je ‘allergisch’ voor mensen die heel veel van jouw uitdaging hebben en het is het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit. Bij mij is dat in dit geval bedachtzaamheid. Stel dat jij bijvoorbeeld erg bescheiden bent, dan zou je mateloos kunnen storen aan mensen die zichzelf continu op de borst kloppen.

Achter allergieën schuilen weer uitdagingen

Die vervelende eigenschap van de ander is natuurlijk ook een kwaliteit waarin hij is doorgeschoten. En het mooie is dat juist voor degene die er allergisch voor is, de kwaliteit die achter deze allergie ligt een belangrijk ontwikkelpunt kan zijn. Dit wordt dan de uitdaging genoemd. Mijn uitdaging zou bijvoorbeeld lef kunnen zijn. Stel dat jij je regelmatig ergert aan de passiviteit van een ander? Kijk dan welke kwaliteit daarachter zit. Is iemand bijvoorbeeld geduldig en daarin doorgeschoten? Grote kans dat dat nou juist jouw uitdaging is omdat je zelf soms te drammerig bent. Je kunt dus veel leren van de mensen aan wie je je het meest ergert!

Je kunt veel leren van de mensen 
aan wie je je het meest ergert!

Samenvattend of nog even anders gezegd …. 

Je kernkwaliteiten zijn dus je eigenschappen die er echt uitspringen, of ook wel je talenten. Je kwaliteiten kunnen een valkuil worden als je er te ver in doorschiet. Het wordt te veel van het goede, waardoor jouw kracht je zwakte wordt. Jouw uitdaging is het positieve tegenovergestelde van jouw valkuil. Het is dus iets wat je helpt om meer in balans te blijven en je verder te ontwikkelen. Vaak ben je ‘allergisch’ voor mensen die heel veel van jouw uitdaging hebben. Jouw allergie is dus het doorslaan in jouw uitdaging en het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit.

Kernkwadranten in het kort…

 • Je kernkwaliteiten zijn je talenten en je sterke kanten. 
 • Je kwaliteiten kunnen een valkuil worden als je er te ver in doorschiet (te veel van het goede).
 • Jouw uitdaging is het positief tegenovergestelde van jouw valkuil.
 • Jouw allergie is als iemand doorschiet in een eigenschap die jouw uitdaging is (te veel van het goede) en het tegenovergestelde van jouw kernkwaliteit.

Een paar voorbeelden om het duidelijk te maken

Marit is heel zorgzaam. Ze is in haar element als ze voor anderen iets kan betekenen. Dat is haar kernkwaliteit. Als ze daarin doorschiet wordt ze bemoeizuchtig. Bemoeizuchtigheid is dan haar valkuil. Het positief tegenovergestelde van bemoeizuchtig is ruimte geven. Dat is dan haar uitdaging. Om haar allergie te bepalen kun je denken aan het doorslaan in ruimte geven. Dit is onverschilligheid. Doordat onverschilligheid haar allergie is, irriteert ze zich aan onverschillige mensen of aan zichzelf als ze zich zo gedraagt. Onverschilligheid is ook weer het tegenovergestelde van Marits kernkwaliteit, zorgzaamheid. Zo vormen ze samen een logisch geheel.

Ingevuld in een kernkwadrant ziet dat er als volgt uit:

Een ander voorbeeld is er eentje van mijzelf, die ik ook al even benoemd heb. Een kwaliteit van mij is bedachtzaamheid. Ik denk en overdenk altijd veel. Te bedachtzaam betekent dat je maar blijft denken en denken en geen actie onderneemt of een beetje stil blijft in de groep. Dit aarzelende, wat ik nooit zo leuk vond aan mijzelf, is een echte valkuil. Dus te veel van het goede – bedachtzaamheid – wordt aarzelend zijn. Om achter mijn uitdaging te komen moet ik het positief tegenovergestelde van aarzelend zijn opzoeken. Dat kan voor iedereen weer een beetje anders zijn. Voor mij is het durven en lef tonen. Ook al weet ik het nog niet helemaal goed, het is toch goed om ook wat in te brengen of een stap te zetten. Dus lef tonen is een belangrijke uitdaging voor mij. Vanuit de uitdaging komen we bij mijn allergie door te veel van het goede van de uitdaging te nemen. Te veel durven of lef tonen kan overmoedig worden maar ook zonder nadenken dingen doen. Deze laatste paste het beste bij mij. Het leuke met dit kwadrant is dat je de cirkel weer rond kunt maken omdat je door het positief tegenovergestelde van je uitdaging te nemen weer bij je kwaliteit komt.  

Mijn kwadant ziet er dan ingevuld zo uit:

In 6 stappen je eigen kernkwadrant maken

Hoe vul je nu je eigen kernkwadrant in? Na alle theorie ga je eindelijk zelf aan de slag. Volg onderstaande stappen om het kwadrant in te vullen. Het wijst zich vanzelf. En komt je er niet uit, je mag me altijd een mail sturen. Een leeg kwadrant die je zelf in kunt vullen, kun je hier downloaden. 

Stap 1 – Wat is een kwaliteit van jou?

Wat kenmerkt jou of wat hoor je dat anderen over jou zeggen. Het gaat om een kwaliteit, talent of een eigenschap. Als je het zelf moeilijk kunt bedenken, kun je het misschien aan iemand vragen die jou goed kent. Iedereen heeft meerdere kwaliteiten. Voor deze oefening mag je er eentje uitpakken die je verder via het kernkwadrant gaat uitwerken. 
Schrijf je kwaliteit in het kwadrant linksboven. 

Stap 2 – Ontdek je valkuil

Je valkuil ontdek je door te bedenken wat er gebeurt als je te veel van de kwaliteit die je hebt ingevuld, inzet. Het gaat om teveel van het goede. Je schiet er in door. Bedachtzaam wordt aarzelend, zorgzaam wordt bemoeizuchtig, leidend wordt dominant, etc. Welke eigenschappen vind je irritant van jezelf? Kun je een valkuil bedenken en herken je dit ook bij jezelf? Als je dit lastig vindt, bespreek het met iemand die je goed kent. 

Stap 3 – Wat is je uitdaging?

Je uitdaging ontdek je door het positief tegenovergestelde te nemen van je valkuil. Het positief tegenovergestelde van dominant is bijvoorbeeld samenwerkend, van aarzelend zijn is dat lef tonen en durven, etc. Kun je bedenken wat het positief tegenovergestelde is van jouw valkuil? Deze eigenschap is voor jou de uitdaging. Een eigenschap waarin jij je meer mag ontwikkelen zodat je meer in balans komt. 

Stap 4 – Bepaal en herken je allergie

Je allergie is dat waar jij je vaak aan irriteert bij anderen. Je krijgt jouw allergie door te veel van jouw uitdaging te nemen. Welke eigenschap ontstaat er als je te veel van je uitdaging inzet, als je daarin doorslaat. Wat gebeurt er als je bijvoorbeeld te veel aan het samenwerken bent waardoor je niet meer je eigen wensen inbrengt. Je wordt dan misschien een pleaser of een meeloper.  Kun je een allergie bedenken en herken je deze bepaalde allergie bij jezelf? Zo niet, dan moet jen nog een andere eigenschap bedenken. Net zolang tot je een eigenschap hebt die je herkent als een allergie. 

Stap 5 – Maak de cirkel weer rond

Maak de cirkel rond door het positief tegenovergestelde te nemen van jouw allergie. Als het goed is, is dat jouw kwaliteit. Zo niet, dan zul je nog een keer de stappen moeten doorlopen om te kijken of er ergens iets niet goed gegaan is. 

Stap 6 – Aan de slag

Wat doet het met je als je je kernkwadrant voor je ziet? Misschien maakt het dat je een beetje om jezelf moet lachen of geeft het je wat mildheid naar jezelf toe. Het kan ook een soort ‘het kwartje valt-gevoel’ geven, nu snap je waarom je altijd zoveel last hebt van die persoon, van jezelf, etc. Doe in ieder geval je voordeel met de opgedane kennis en ga aan de slag met de eigenschap die je zojuist geanalyseerd hebt. Daarvoor nog een paar tips:

 1. Zet je kwaliteit in. Het maakt jou jou en zorgt ervoor dat jij gaat stralen. Je omgeving heeft baat bij jouw straling! 
 2. Je valkuilen zijn lastig maar besef dat ze de andere kant van de medaille zijn. Ze horen bij een kwaliteit van jou. Zo voelde aarzelend zijn voor mij anders omdat ik ze in het licht ging zien van mijn kwaliteit bedachtzaamheid. Wees hierin vriendelijk voor jezelf. 
 3. Werk aan je uitdaging en oefen er mee. Het zorgt ervoor dat je meer in balans komt met jezelf. Het lost als het ware je valkuil op. In je uitdaging liggen je groeikansen en het maakt de richting duidelijk waarin jij je verder positief kan ontwikkelen. 
 4. Als jij je aan iemand irriteert, kun jij iets over jezelf leren. De irritatie zegt mogelijk meer over jou dan over de ander. Dit besef kan je helpen om je minder snel aan anderen te ergeren. 

In je uitdaging liggen je groeikansen. Het geeft de richting aan waarin jij je positief verder kan ontwikkelen.

Het leuke van deze methodiek is dat je het kernkwadrant in kunt vullen vanuit alle vier de kwadranten. En omdat sommige mensen het moeilijk vinden om hun kwaliteiten te benoemen, kan het helpend zijn om de allergie als uitgangspunt te nemen. Dus denk na waar jij je vaak aan irriteert, welke mensen zijn dat, met wie zou je beslist niet getrouwd willen zijn en wat in zijn of haar gedrag is het dat je zo stoort. Als je je allergie ontdekt hebt, vul je dat het eerst in: linksonder in het kernkwadrant. Daarna ga je verder met stap 5 en ga dan verder met stap 1 en de volgende stappen. 

Laat het me weten

Ik ben benieuwd hoe jij de analyse van je kwaliteit of je allergie hebt ervaren. Wat heb je ontdekt en hoe werkte het voor jou als het gaat om zelfbeeld en zelfwaardering? Ik zou het leuk vinden als je het me laat weten via een berichtje. Is het je gelukt om er eentje in te vullen of liep je toch ergens vast? Ook dan zie ik graag je berichtje tegemoet. Dat kan via onderstaand formulier of via een mailtje naar marja@compacttherapie.nl.

  Voor uw rechten met betrekking tot de verwerking van uw gegevens verwijzen wij u naar de Privacy Policy van CompAct Therapie en Coaching (Privacy Policy).

  Schrijf je in voor het inspiratienieuws

  Wil je op de hoogte blijven en nog meer inspiratie ontvangen over een leven met lef, zelfvertrouwen en innerlijke rust, schrijf je dan in voor het Inspiratienieuws. Als dank ontvang je direct gratis het whitepaper Positivity Journal

  Meer
  artikelen